Val av padelracket guide

Hur väljer jag rätt padelracket?

Välja rätt padelracket

Att välja rätt padelracket är inte det lättaste om man inte vet vad man söker. Därför har vi skapat denna padelguide för att lättare klargöra vilket padelrack som lämpar dig bäst.

1. Rackethuvudets form

Rund form:

För de flesta spelare, oavsett nivå, är det lättare att spela med ett runt racket. En sådan form på rackethuvudet gör att den så kallade ”sweet spoten” sitter i centrum på rackethuvudet. Ett racket med runt rackethuvud kallas ofta kontrollracket.

Klicka här för att se vårt utbud på våra kontroll padelrack.

Diamantform

Ett diamantformat racket har sin sweet spot lite högre upp, vilket ger en extra ”kick” om man har en bra smash. Diamantformen lämpar sig bäst för offensiva spelare.

Klicka här för att se vårt utbud på våra offensiva padelrack.

Droppform:

Droppform/Hybrid/ kallas denna form på rackethuvudet, som är en blandning mellan rund form och diamantform. Droppformen lämpar sig för både medelgoda och avancerade spelare som vill ha ett mellanting av kontroll och fart. Därför brukar man kalla denna rackettyp för "Allroundrack.

Klicka här för att se vårt utbud på våra allround padelrack.

2. Vikt

Tunga racketar:

370-390g

Desto tyngre padelrack man har desto mer kraft får man i sitt slag, däremot blir racket svårare att manövrera i högre viktklasser och kräver därmed mer av dig som padelspelare. 

Normal vikt:

360-369g

I detta vikt spann hittar man normalt sett racketar som faller väl mellan tunga och lätta racketar. I denna viktklassen får man så mycket som möjligt av båda världar och är generellt en bra vikt för majoriteten av spelare som inte har någon större preferens.

Lätt vikt:

340-359g

En lätt vikt passar oftast nybörjare eller motionärer bra då racket generellt blir lättare att spela med. Däremot finns det en stor skara av avancerade spelare som väljer att spela med ett lättare racket just för att det är mer lättmanövrerat och minimerar felmarginaler. Ett lätt padelracket har en ytterligare fördel att vara mer skonsamt för leder. Har man därför problem med padelarmbåge eller liknande skador rekomenderar vi ett lätt padelracket!

3. Balans

Balans syftar på området på rackethuvudet där balanspunkten finns. Balansen kan vara hög, d.v.s. nära toppen på rackethuvudet, medium eller låg. Ju närmare greppet balanspunkten ligger, desto lättare upplever du rackethuvudet. Ett racket som är topptungt kommer att upplevas som tyngre att svinga. Ofta räknas topptunga racketar som mer offensiva, med mer ”power” kontra kontroll, då de ger mer tyngd åt en smash. Diamantformade racketar är generellt topptunga medan runda racketar har en låg tyngdpunkt. Droppformade racketar är oftast mediumbalanserade.

4. Material

Ramen på padelracketar är så gott som alltid gjord av kolfiber för extra hållbarhet. Kärnan består av ett skumgummiliknande material; EVA eller Foam. Merparten av dagens racketar använder EVA, eftersom EVA har bättre ”minnesegenskaper” och är mer hållbart.

Tillbaka till blogg